19 jun 2012

Mijn naam is Mark De Groot. 3 jaar geleden kreeg ik plots een hersenbloeding. Als gevolg hiervan ben ik gedeeltelijk verlamd aan mijn linkerzijde. Hierdoor is wandelen erg moeilijk en kan ik met mijn linkerhand alleen nog voorwerpen tegenhouden. Verder heb ik ook problemen met mijn concentratie en kan ik aan het einde van de dag moeilijker spreken. Ik merk ook dat ik niet meer omkan met stress en lukt het me niet meer om verschillende taken tegelijk af te werken.

Tijdens mijn revalidatie werd er vanuit het revalidatiecentrum waar ik verbleef, contact opgenomen met De Ploeg.

Nadat De Ploeg de goedkeuring van mijn medisch adviseur had gekregen, ben ik gestart met stage op mijn vroegere werk. Ik ben gestart met een beperkt takenpakket gedurende 3 halve dagen in de week. De andere 2 dagen moest ik kiné gaan volgen in het revalidatiecentrum. Dit gaf me de gelegenheid om stilaan op te bouwen en ook mijn revalidatieprogramma af te werken.

De begeleidster van De Ploeg kwam elke week langs. Zij heeft mij het takenpakket aangeleerd en gaf me tips en trucs om mijn job beter te kunnen uitvoeren. Zo hebben we samen een aantal takenlijstjes opgemaakt die ik gewoon kan volgen zodat ik geen stappen meer vergeet. Verder bekeek ze welke aanpassingen er moesten gebeuren (bv. handsfree telefoon), had ze gesprekken met mijn collega’s en gaf hen informatie over Niet Aangeboren Hersenletsel,…

Na 2 maanden ben ik 4 halve dagen gaan werken en is mijn takenpakket weer veranderd. Na enkele maanden en met de nodige coaching van De Ploeg lukte ook dit.

Toen ik merkte dat dit ging, wou ik proberen of ik mijn vorige job opnieuw kon uitvoeren en op mijn vraag hebben we dit dan ook verder uitgetest in de stage. Ik mocht vanaf dan de dossiers afhandelen zoals ik vroeger deed, maar voor een beperkte regio.

Op dit moment merkte ik dat ik me niet gedurende een halve werkdag kon concentreren. In samenspraak met mijn baas en de medisch adviseur zijn mijn werkuren dan aangepast naar 9u30-14u30, zodat ik samen met mijn collega’s middagpauze kon nemen. Hierdoor had ik een pauze en lukte het me wel om tijdens mijn werkuren geconcentreerd bezig te blijven. Verder was deze pauze ook ideaal om het contact met mijn collega’s terug op te nemen.

Ondanks al deze aanpassingen zijn er toch nog een aantal zaken waar mijn baas blijvend rekening mee moet houden; ik moet mijn taken 1 voor 1 kunnen uitvoeren, ik kan maar met 1 hand werken, ik mag niet onder druk gezet worden, mijn collega’s moeten de eindcontrole van mijn werk doen, ik ben trager in mijn bewegingen,…

Om al deze beperkingen te compenseren, heeft De Ploeg een Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) aangevraagd.

Dit alles samen, maakte dat het me gelukt is om deeltijds mijn vorige job terug op te nemen en dat ik mij opnieuw goed in mijn vel voel.

 
< terug naar getuigenissen

[begin]
Over de schrijver